• De Dobbel-Beker

    De-Dobbel-Beker is een vriendenkring die opgericht is in 1971 door de Oostendenaars Noël Dobbelaere en Gérard Dobbelaere.
    Wij verdiepen ons in de genealogische gegevens van alle families Dobbelaere en De Dobbeleer uit vooral Vlaanderen en Nederland.
    Hierbij komen uiteraard ook alle verwante schrijfwijzen van deze namen aan bod zoals Dobbelaar, Dobbeleers, De Dobbelaer, ...

    Noël Dobbelaere en Gérard Dobbelaere vonden elkaar tijdens hun zoektocht naar hun eigen familiestamboom.
    Beiden behoorden echter tot een andere stamboom maar stelden voor om samen te werken om via een bescheiden verbindigsblad of stamblad eventueel andere geintereseerde naamgenoten te vinden.
    Na een oproep in de krant ”Het nieuwsblaad” was de respons hierop was zo massaal dat dit bescheiden initiatief fel uitgroeide tot de huidige genealogie groep ”De Dobbel-Beker”.

    In 1971 werd ons tijdschrift boven de doopvont gehouden. Noël Dobbelaere (Tak 1) bleef hoofdredacteur tot aan zijn overlijden in 1987.
    Ondertussen werd de redactieploeg uitgebreid met verschillende medewerkers waarbij vooral Fons Dobbelaer (Tak 23) uit het Zeeuws-Vlaamse Sint-Jansteen afkomstig, en Denis Dobbelaere (Tak 19) uit Tervuren, het langst zouden uithouden.
    Met de eerste bijdrage in 1972 van Fons Dobbelaer uit Nederland ging De Dobbel-beker de internationale toer op.
    Fons Dobbelaer werd de hoofdredacteur in de periode 1987-2008, nadien volgde Marc Van Stappen (Tak 43) afkomstig uit het Wase Beveren tot en met de laatste jaargang in 2020.
    We waren toen wellicht al één van de langst bestaande tijdschriften. Verschillende waren wel al in de jaren 70 van vorige eeuw opgericht, maar zouden het niet zo lang uitzingen.

    Al die jaren werd het tijdschrift verschillende keren per jaar naar de vele abonnees gestuurd. Dit gebeurde aanvankelijk nog met stencils en door te kopiëren en ook het verzenden werd door de uitgever zelf verzorgd, tot het nieten en het kleven van de postzegels toe. De uitgever zorgde ook meestal voor de financiën. In de beginjaren deed Noël dit nog zelf, nadien volgden Emiel de Herckenrode (Tak 51/21) in de periode 1975-87 en Roger Dobbelaere (Tak 36) uit Gent in de periode 1988-2000.
    Per editie werden er tot wel 1.000 exemplaren van het DDB Tijdschrift gedrukt.
    Vanaf 2001 zorgde Marc Van Stappen ook voor de uitgave van het tijdschrift. Naast tal van redactiemedewerkers zorgden ook de vele lezers voor het regelmatig aanleveren van interessante nieuwtjes.
    Begin jaren 2000 werd De Dobbel-Beker niet meer vanuit Gent, maar vanuit Hasselt verstuurd. Bewel zorgde voor het kopiëren en verzenden.
    De computer werd meer en meer ingeschakeld, ook bij de vormgeving. Vanaf 2010 werd het volledige nummer in digitale vorm opgemaakt, zorgde Geert Dedobbelaere voor de verdere lay-out en werd alles zo aan Bewel bezorgd.
    De kwaliteit van opgenomen fotomateriaal was zo sterk verbeterd. De laatste jaren van ons tijdschrift zouden er ook illustraties in kleur verschijnen.

    In 1991 telden we ongeveer 50 verschillende stamboomtakken, die vooral gesitueerd waren in het Meetjesland (Dobbelaere) en het Pajottenland (De Dobbeleer).
    De Nederlandse naamgenoten waren vooral afkomstig uit het aan Vlaanderen grenzende Zeeuws-Vlaanderen.
    In West-Vlaanderen bleek er niet een specifieke regio van oorsprong te zijn, de verschillende takken kwamen zowat van overal uit de provincie.
    Het was toen vooral Fons Dobbelaer die al die naamgenoten noteerde op fiches en voor de verdere samenstelling van de vele stamboomtakken zorgde.
    Het gebruik van PC's zou pas later volgen. Vele uren archiefonderzoek in microfilmen waren nodig. In 1991 waren er zo al een 15.000 namen en werd er zelfs besloten om een boek uit te geven.

    Elk nummer weer werd gevuld met berichten uit kranten rond naamgenoten en in familiebulletin werden de toen nog vrij toegankelijke informatie rond geboorten, huwelijken en overlijdens opgenomen.
    De tijdsgeest met o.a. de wet op de privacy zou dit later fel bemoeilijken. Dit boeiende was jarenlang de verantwoordelijkheid van Denis Dobbelaere.

    Er ontstonden vriendschappen en de vele lezers van ons tijdschrift werden uitgenodigd op onze 5-jaarlijkse lustrumfeesten.
    Een van de meest memorabele werd in 1996 bij het 25-jarig bestaan gevierd in Gaasbeek. De herinneringen aan de genealogische 'markt' die er was, aan de busrit met Jean Arno als gids langs de vele hoeven in het Pajottenland en aan de TV-opnames door het toenmalige programma Afrit 9.
     
     

    De Dobbel-Beker medewerkers door de jaren heen:
     
    Noël Dobbelaere (Tak Nr. 1) 1987 Gérard Dobbelaere (Tak Nr. 2) 2012 Denis Dobbelaere (Tak Nr. 19) 2023

    Fons Dobbelaer (Tak Nr. 23) 2023 Emiel de Herckenrode (Tak Nr. 21) Roger Dobbelaere (Tak Nr. 36) 2017

    Adri(aan) Dobbelaar (Tak Nr. 29/34) 2018 Michel Dobbelaere (Tak Nr. 7) Wim Dobbeleers (Tak Nr. 50) 2022

    Jenny Dobbelaar (Tak Nr. 42) 2023 Marc Van Stappen (Tak Nr. 43) Elise Dedobbeleer (Tak Nr. 57) 2018

    Geert Dedobbelaere (Tak Nr. 59)

  • De Dobbel-Beker Tijdschrift
  • Het De Dobbel-Beker Tijdschrift was een Familiekundig genealogisch kwartaaltijdschrift en informatieblad over en van de families: de Dobbelaar, De Dobbelaer, De Dobbelaere, De Dobbeleer, Dedobbeleer, Dedobbelaere, Dobbelaar, Dobbelare, Dobbelaer, Dobbelaere, Dobbeleers, Dobbeleir, von Dobbeler en aanverwante takken
  • Het tijdschrift werd opgericht door Noel Dobbelaere (Oostende) in 1971 en verscheen sindsdien 3 maandelijks tot aan de 50ste jaargang eind 2020.
  • Alle Dobbel-Beker leden ontvingen dit tijdschrift in hun brievenbus.
       - FAMILIEBULLETIN: geboorte-berichten, Jubilea en overlijdensberichten.
       - KORT GEKNIPT: korte berichten over naamgenoten.
       - KRANTENNIEUWS: Allerhande artikelen aangaande Dobbelaer en aanverwante familienamen.
       - TAK PUBLIKATIE: uitwerking van een nieuwe of aangepaste familie Tak.
       - Allerhande info aangaande De Dobbel-Beker en berichten van en over Dobbelaer en aanverwante familienamen.
     
    Klik hier om het alle info over het De Dobbel-Beker tijdschrift te zien.

  • Met dank aan de alle genealogen die ons meehielpen om de verschillende stambomen te construeren:
    Marcel Dobbelaere (Ruddervoorde), M. Gertsmans (Brugge), Luc Dobbelaere, Jacqueline Dobbelaere, zuster Palmyra de Dobbelaere (Breda), Angèle van Twist-de Dobbelaere (Nijmegen), Edgard De Dobbelaere (Zaffelare), Arie van ’t Hof, Michel Dobbelaere, August Dobbelaere (Knokke-Heist), Claudine Dobbelaere (Koolkerke), Willy Dobbelaere (Eeklo), Omer-, Lise-Anne en Aimé Dobbelaere (Maldegem), Karin De Dobbeleer, Louise Vannuvel-De Dobbeleer, Ann De Dobbeleer, Willy Dedobbeleer, Denis Dobbelaere, Michel Leheuwe, Luc Dobbelaere, Rudolf Julien Verbouw, André De Dobbeleer, Gustaaf De Dobbeleer, familie De Dobbeleer-De Neve, Luc De Dobbeleer, August Dobbeleers, Dirk Dobbeleers, Elise De Dobbeleer, Ghislaine Gijssels-De Dobbeleer, Edmond De Dobbeleer, Raymond Dedobbeleer, Danny De Dobbelaere, Luc Dedobbeleer (Oetingen), Annie Borremans-Dedobbeleer (Grimbergen), Robert Janssens (getrouwd met Marie-Jeanne Dobbelaere), Luc Dobbelaere (Zelzate), Fred Van Biesen en echtgenote Rita De Dobbeleer.
     
    Dank voor hun zeer waardevolle informatie.
    Graag een seintje indien uw naam niet in bovenstaande lijst zou staan, U kan vrijblijvend contact met ons opnemen via info@dobbel-beker.be
     
     
  • 50 jaar De Dobbel-Beker !
    December 2020, we zijn aan het einde van onze reis met De Dobbel-Beker gekomen!
     
    In ons laatste DDB nummer 2020/4 staat onder andere een bijdrage over de Slag bij Sluis en het inzetten van de toen gebruikte galeien, een soort zeil/roeischepen. En zo voelen we ons ook, als de bemanning van een schip dat rondgevaren heeft, dat geroeid heeft met de riemen die beschikbaar waren, dat gestreden heeft, en dat uiteindelijk zijn slag heeft thuisgehaald.
     
    We hopen voldoende aandacht gegeven te hebben aan zowat alle regio’s waarin uiteindelijk naamgenoten geleefd hebben en nog wonen.
    Als afscheid hebben we dan maar ineens een extra dik nummer voor jullie ineengestoken!
     
    We ontvingen van jullie ook nog enkele mooie bijdragen voor dit allerlaatste nummer en sommige lezers contacteerden ons om alsnog hun adreswijziging door te geven, om zeker deze speciale aflevering niet te moeten missen. Het deed ons deugd om ook enkele hartverwarmende afscheidswoorden te mogen ontvangen.
    Het doet ons ook nog eens denken aan iedereen die in de afgelopen 50 jaar als medewerker of als lezer, meegewerkt heeft aan dit boeiende avontuur van De Dobbel-Beker!
    Het is verder jammer dat wegens de Covid-19/Corona pandemie ons laatste Lustrumfeest niet is kunnen doorgaan.
     
    Laat ons nog zeggen: dank aan iedereen, en bewaar zeker jullie nummers van ons tijdschrift zodat het ook voor latere speurneuzen beschikbaar zal zijn. Het is duidelijk dat er nog heel wat informatie uit het verleden te wachten ligt in de archieven.
     
    Tot slot nog dit: sinds 2022 is onze website voor iedereen toegankelijk en is de toegang tot bepaalde hedendaagse gegevens via het Ledengedeelte niet meer actief.
    Er is ook een mooi overzichtsfilmpje gemaakt dat weergeeft hoe het er bij ons in het verleden aan toe ging. Ook dit kunnen jullie terugvinden op onze website onder de vorm van 'tegels'.
    klik op de betreffende 'Tegel' hieronder en je komt op de betreffende pagina terecht met alle info over dat onderwerp:




  • DNA
  •    De Dobbel-Beker doet al meer dan 50 jaar onderzoek naar stambomen Dobbelaer-Dobbeleer en aanverwante namen.
       Duizenden personen hebben we kunnen thuisbrengen in meer dan 75 uitgebreide takken.
       DNA-onderzoek moet ons verder helpen zoeken naar onze gemeenschappelijke stamvader.

    Het archief van De Dobbel-Beker beschikt momenteel over meer dan 67.000 namen, waarvan het grootste deel in diverse stamboomtakken thuis te brengen is.
    Dit alles is het resultaat van jaren zoeken in allerlei archieven door tal van enthousiaste vorsers.
    Vele van die stambomen die we gevonden hebben gaan tot in de 17e eeuw, soms zelfs vroeger.
    We moeten vaststellen dat vanaf ongeveer 1650 het ontzettend moeilijk wordt om nog verder te zoeken en vaak zitten we naar een speld in een hooiberg te zoeken.
    Vermoedens zijn er wel hoe sommige van onze meer dan 75 stambomen Dobbelaer-Dobbeleer verwant zijn aan elkaar, en zelfs over het ontstaan van de familienaam en een mogelijke stamvader in de 13e-14e eeuw zijn er aanwijzingen.
    In oktober 2010 heeft De Dobbel-Beker beslist om mee te doen aan het DNA-project van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF).
    Mits een eenvoudige speekseltest kan men het individuele DNA-profiel onderzoeken en verwantschappen tussen mensen vaststellen.
    Deelname was niet goedkoop, maar mits de nodige sponsoring hebben we toch een paar tientallen naamgenoten kunnen laten deelnemen.

  • Contact
  • Wie een familie-connectie heeft met DOBBELAERE etc. (ongeacht in welke graad) kunnen met ons contact opnemen via info@dobbel-beker.be.
  • Databank
  • De Dobbel-Beker heeft een gegevensdatabank opgebouwd met voornamelijk Dobbelaere naamgenoten vanuit Belgie en Nederland.
  • Deze databank met Dobbelaere familienamen en daaraan verwante personen omvat meer dan 67.000 namen, waarvan het grootste deel in diverse stamboomtakken thuis te brengen is.
  • De databank is opgebouwd met Gens Data Pro.
  • De Dobbel-Beker Website
  • Sinds 2000 is "De Dobbel-Beker" ook via het Internet te consulteren.
    Men kan er via de knop 'Genealogie' zelf op zoek gaan naar familieleden en hun voorouders. Naamgenoten kunnen er hun stamvader en Taknummer terugvinden.
    Indien je het Tak nummer kent van uw aanverwante familie dan kan je via de knop 'Stamvaders' ook uw stamboom terugvinden.
    Onder de knop 'Historisch' kan je specifieke info over De Dobbel-Beker en naamgenoten terugvinden (vb. Oorlogslachtoffers, kunstschilders, Lustrumfeesten, enz..)
  • Voor vragen of problemen aangaande deze website kan je contact opnemen met webmaster@dobbel-beker.be
  •  

  • Vragen
  • U kan vrijblijvend contact met ons opnemen via info@dobbel-beker.be

  • www.dobbel-beker.be